Hidasnemeti.hu

Napköziotthonos Óvoda

Az óvodában 2010. október 29-én vendégek, szülők körében került megrendezésre a „Csoport névadó”  rendezvény.

Tulajdonképpen  ennek szükségességét nem pusztán a mostani ovis divat szülte, hanem a szükség is  erősítette.

Valaha bizony annyi azonos korú gyermek született 1 év alatt, hogy az óvodáskorú gyermekek mindig egy nagycsoportot és  egy részben osztott kis-középső csoportot alkottak. Az elmúlt két évtized alatt a születések száma előbb a tiszta csoport szerveződését, majd a részben osztottság lehetőségét szüntette meg. Ettől a nevelési évtől kezdve pedig  már a részben osztott csoportok kialakítására sem nyílt lehetőség, hanem gyermekeink két osztott csoportot, ismertebben vegyes csoportot  alkotnak. Az a megnevezés pedig , hogy vegyes, személytelen, nem is túl izgalmas és kevésbé szimpatikus. Épp ettől erősödött meg az-az elhatározás, hogy válasszunk nevet  a csoportoknak.

No, de miért épp galagonya és mitől pitypang?

Ennek sok oka van. Egyrészt fontos volt, hogy szájnak, fülnek kellemes legyen kiejteni, hallani, legyen dallama, ritmusa és tartalmazzon játékos elemeket. Másrészt időálló,  divattól  független legyen, hisz minden nemzedéknek megvan a maga divatfigurája, ami csak annak a korosztálynak jelent azonban sokat. Ettől  mi többet akarunk. Arra vágytunk, vágyunk,  hogy már a megnevezés is, lehetőségeket hordozzon magában, értéket képviseljen.

A galagonya ősszel  a pitypang tavasszal adja meg annak a lehetőségét, hogy programok sorozatát kialakítva a természet szeretetére, megismerésére,  védelmére, óvására  neveljük gyermekeinket. Ebben az életkorban egyetlen fegyverünk, hatni a gyermek érzelmére. Megláttatni a szépet, megismerni  a jelenségeket, a folyamatokat, megérteni annak szükségességét, és meggyőződni azok igazságairól. Ez a nap egy állomása ennek az őszi tevékenységi  folyamatnak. Gyermekeink erdei galagonya túrát tettek, az itt maradottakkal  udvart rendeztünk, komposztáltunk, hóvirágot, krókuszt ültettünk , de készítettünk befőttet, gyümölcssalátát ízlelgettünk, aszaltunk almát. Úgy, hogy gyermekeink ebben tevékenyen részt vettek.

Tudjuk e valójában milyen növények is ezek?

A galagonya, másként istennövénye, fehértövis, gelegenye. A galagonyát a „szív gyógynövényének” is nevezik. Bizonyítottan jó szíverősítő, és szívnyugtató. Jótékony hatással van a túlterhelt, stresszben elő szívre, javítja a szívizomsejtek működését, a szív vérellátását. Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Gyógyászatban a virágát, levelét, hajtásvégét használják. A konyhában bogyója lehet a hasznunkra. Hasznosítható részeiből tea, míg  bogyójából lekvár, mártás készíthető.

A pitypang pedig, az a  sárgán kiabáló gyomnövény, amely nemcsak színével figyelemkeltő de elnevezéseivel is. Így asszonyhűség, gyermekláncfű, buborékfű, éjjeli lámpa, férfihűség, kutyatej, pampula, kopaszbarát, papvesszeje, Szent János füveként is nevezik az egyes vidékeken. A népi gyógyászatban igen elterjedt, ismert étvágyjavító, emésztést segítő, vizelethajtó, méregtelenítő,  vértisztító hatása. Hasznosságát tekintve, pedig minden része jó szolgálatot tesz az ember mindennapi életében.  Leveléből, szárából  saláta,  főzelék  készíthető, gyökere főzelékhez hasznosítható, szárítás után reszelve kávét helyettesít magas koffeintartalma miatt, virágából anyának és gyermekének méz, apának és nagyapának bor készíthető. Hogy bizonyítsuk ezek valódiságát, most ősz közepén pitypang méz kóstolásra  is lehetőségünk van, mert  mézet  kaptunk ajándékba Nyári nénitől, Valika néni édesanyjától, amit nagyon köszönünk.

Készülődésünk közben verset, mesét mondogattunk, énekelgettünk nekik,  amik ezekről a növényekről szóltak, és mindenki számára csoport pólót festettünk, melyből  a polgármestereinknek is ajándékoztunk 1-1-et.

Csoport névadó kis rendezvényünk  a mindennapi életünk fontos állomása, hiszen a valahová, a valamihez kötődést erősíti, szolgálja. Hidat épít intézmény – szülő, intézmény és egyéb közösségek között.  Remélem ez a délelőtt is azt hirdeti, hogy az itt folyó munka fontos, meghatározó és értékes az ember életében, az emberré szerveződés folyamatában. Vidám órákat tölthettünk el a vendégek, az érdeklődő szülők körében, s ügyes kezek alól szép munkák kerültek ki. Gyermekeink kedvükre ragaszthattak, nyírhattak, rajzolhattak, színezhettek, mi felnőttek pedig gyönyörködtünk az ő örömeikben.

Szné T. Gy.

Megszakítás