Hidasnemeti.hu

Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes

Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes

Az Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes 1988-ban alakult Ureczky Csaba vezetésével.

A kezdetekben tánckarból, menyecskékből, és citerazenekarból álló együttest ma 10 – 14 asszony alkotja, s dolgozik aktívan, folytatva a színvonalas szakmai tevékenységet és ápolva a jó közösséget.

A több mint 20 év sok – sok munkát, élményt, szép és megható pillanatokat foglal magába.

A próbák esténként, akkor kezdődnek, mikor mások pihenni térnek. Azonban nem számít, hogy milyen dolgos nap van a csoport tagjai mögött, s hogy fizikailag mennyire fárasztó egy – egy próba, mert jó hangulatban, barátsággal telnek el ezek az esték.

A jó közösség alapja az is, hogy az együtt végzett tevékenység során közösen megtapasztalhatják, hogy milyen erő, lelki feltöltődés van az együtt éneklésben, az összehangolt táncmozdulatokban. Ezen alkalmakkor kiszabadulhatnak a mai rohanó világból, a tánc és ének magával ragadó hangulatával és átélhetik azt a felszabadult érzést, amely nagyanyáink idejében természetes része volt a mindennapoknak.

2007 óta a csoport művészeti vezetője Kupec Andrea. Neki köszönhető, hogy az autentikus előadás mód egyre inkább beívódik műsorukba. Valamint az is, hogy megismerkedhettek a Nagyidai CSEMADOK Hagyományőrző Csoportjával, akikkel közösen először 2008-ban a százhalombattai SumerFest Néptánc Fesztiválon lépetek fel egy csoportot alkotva. Ezt a találkozást immár két éve tartó folyamatos együttműködés követi, mivel a két csoport tagjai örülnek minden egyes baráti találkozásnak, s közös munkának, a néptáncnak, s népdal színpadra állításának.

Mindezek adnak lehetőséget az együttes tagjainak arra, hogy eljussanak határon innen és túl távoli, eddig ismeretlen helyekre. Nagyobb településekre, városokba és kicsiny falvakba, ahol nyitott szívvel és nagy örömmel fogadják műsorukat.

Találkozzunk más oldalakon is:

http://www.youtube.com/watch?v=MzzvQtc6RlA

http://www.youtube.com/watch?v=kd7aurPc-y4&feature=related

Valamint az iwiw-en is!

Képek

Debreceni virágkarnevál 2010. augusztus 20.

Nagyvárad 2010. augusztus 21.

Vár-nap Abaújvárért 2010. július 24.

Ilosvai Fesztivál 2010. július 3-4.

Köröm 2010. május 29.

Miskolci Nemzeti Színházban 2010.május 10.

Viseletes Bál Szepsi 2010.február 13.

Kalocsa 2009. szeptember

Sátoraljaújhely 2009. augusztus

Hungaroring Fest 2009. július 25.

Megszakítás